Consulatul General al Republicii Moldova la Milano (Republica Italiană)

Linkuri utileTelefonul de urgență al Consulatului General al Republicii Moldova la Milano: +39 3206108989
La numărul de telefon respectiv se apelează exclusiv în cazuri excepționale cu caracter de urgență: accidente cu victime, decese, calamități naturale și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar.
La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

Centrul de Apel E-services Registru Chamber

Acordul RM-CE privind facilitarea eliberării vizelor

Informaţii generale

Acordul între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană privind facilitarea eliberării vizelor a fost semnat la 10 octombrie 2007 la Bruxelles de către Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova domnul Andrei Stratan şi Vice-preşedintele Comisiei Europene domnul Franco Frattini. Acordul a întrat în vigoare la 01 ianuarie 2008.

Scopul instrumentului juridic în cauză este de a facilita eliberarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru o şedere a cărei durată prevăzută nu depăşeşte 90 de zile în decurs de 180 de zile.

Necesitatea încheierii Acordului a fost justificată de mai mulţi factori, şi anume:

Din punct de vedere al conţinutului, Acordul reglementează, în special, modul în care cetăţenii Republicii Moldova se deplasează în statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, sunt prevăzute stipulări referitoare la documentele justificative privind scopul calatorii, care urmează a fi prezentate de către cetăţenii Republicii Moldova în procesul de obţinere a vizelor; eliberarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni pentru perioade mai îndelungate şi cu intrări multiple; taxele care urmează a fi achitate pentru procesarea cererilor de viză; categoriile de persoane scutite de plata taxelor pentru procesarea solicitărilor de viza; durata procedurilor pentru procesarea cererilor de viză; plecarea în cazul documentelor pierdute sau furate; prelungirea vizei în circumstanţe excepţionale; categoriile de cetăţeni ai Republicii Moldova care pot intra pe teritoriul statelor UE fără viză etc.