Consulatul General al Republicii Moldova la Milano (Republica Italiană)

Linkuri utileTelefonul de urgență al Consulatului General al Republicii Moldova la Milano: +39 3206108989
La numărul de telefon respectiv se apelează exclusiv în cazuri excepționale cu caracter de urgență: accidente cu victime, decese, calamități naturale și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar.
La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

Centrul de Apel E-services Registru Chamber

Activitatea Curenta a Misiunii

“EU aduc Europa Acasă” la Torino

La 6 iulie curent, în incinta Teatrului San Giuseppe din orașul Torino, au avut loc festivități cu ocazia semnării de către Republica Moldova cu UE a Acordului de asociere și Acordului de liber schimb. Evenimentul se înscrie în campania de promovare a integrării europene a Republicii Moldova, cu genericul „EU aduc Europa Acasă”, lansată de Primul ministru Iurie LEANCĂ și a fost organizat de Asociația diasporală a moldovenilor din or. Torino ” Basarabia” (președinte dna Larisa OLĂRESCU), Biroul pentru relații cu diaspora, cu participarea activă a Consulatului General al RM de la Milano. Ca invitat special din partea Guvernului RM a fost dl Vasile BUMACOV, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. La eveniment au participat circa 450 de cetățeni moldoveni din Torino și alte localități din nordul italiei.

În cadrul festivităților au evoluat ansamblul de dans românesc “De la bătrâni cetire”, grupul muzical moldovenesc „Amurg”, interpreții de muzică populară moldovenească și română Natalia PETICĂ, Gabriela AVRAM, Dana GAVRILIUC-PARFENE, Mihaela LAZA, Gicu PITIRUȚ, precum și renumita interpretă de muzică de estradă moldovenească Anișoara PUICĂ. Cântecele acestora au îndemnat cetățenii moldoveni la dansuri și veselie.

În discursul său de deschidere a evenimentului dl V. BUMACOV a felicitat publicul cu ocazia semnării de către Republica Moldova a celor două acorduri istorice cu UE. Înaltul demnitar moldovean a accentuat că din data de 27 iunie Republicii Moldova i s-a acordat șansa de a-și schimba vectorul de dezvoltare, devenind mult mai aproape de Uniunea Europeană, subliniind că, odată cu semnarea documentelor menționate, țara noastră și-a asumat responsabilități mari, dar și va avea de câștigat mult pe viitor. Totodată, reprezentantul Guvernului Republicii Moldova a descris măsurile Executivului de relansare a sectorului agro-alimentar, în special programele de investiții destinate migranților moldoveni care doresc să deschidă afaceri în țara noastră. Acesta, în primul rând, s-a referit la compensările financiare care le pot obține de la Guvern investitorii odată cu procurarea tehnicii agricole, precum și la înlesnirile fiscale pentru cei care doresc să investească în agricultură.

În cuvântarea sa Sergiu GONCERENCO, Consul General al RM la Milano, a menționat că, pe lângă Acordul de asociere și Acordul de liber schimb, care au devenit un punct de reper de europenizare a Republicii Moldova, din data de 28 aprilie cetățenii statului nostru au obținut și avantajul de a circula liber în spațiul UE. Astfel, a fost realizat visul multor conaționali de a-și vizita rudele în străinătate, ori de a călători în spațiul european ca un simplu turist. Referindu-se la activitatea consulară, Consulul General a asigurat despre disponibilitatea misiunii de la Milano de a rezolva tot spectrul de probleme legale ale cetățenilor. Totodată, șeful misiunii consulare a menționat că procesul de înființare a Consulatului de la Padova este pe sfârșite.

În cadrul deplasării la Torino, ministrul V. BUMACOV și Consulul General S. GONCERENCO, au participat la slujba de duminică dimineață de la biserica creștin-ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae, paroh al căreia este cetățeanul moldovean părintele Pavel GOREANU, unde, după finalizarea liturgiei, au avut întâlnire cu peste 50 de cetățeni ai statului nostru, cărora le-au răspuns la diverse întrebări, cu acordarea diverselor consultări consulare.

Galerie foto